Hamnfestival, Bergaparken och skymningsmusik 2014

LBB med dirigent Jan-Eskil på Hamnfestivalen, fotografi Kvällsposten, Fotograf Sanna Dolck

I sommar har Limhamns Brassband spelat på den återstartade Hamnfestivalen i Limhamn, både som brassband och som sextett, vid den traditionella promenadkonserten i Bergaparken i Bjärred samt vid en sensommarkonsert i Svedala kyrka. Under sommaren har f.d. dirigenten Jan-Eskil återkommit temporärt till dirigentpulpeten medan ordinarie dirigent spenderade tid med familjen i Österrike. Som följd av detta plockades en del gamla godingar fram ur brassbandets gedigna notarkiv och spelades på nytt.

Bland låtarna som spelades kan nämnas Anthem (ur Chess), i arrangemang av en annan f.d. dirigent Jan Lindholm, Amparito Roca, The girl I left behind, Cirkus Finemang, i arrangemang av nuvarande dirigent Andreas Wetterlund och Svensk Militärmarsch.

Hamnfestivalen

LBB på Hamnfestivalen 2014 i LimhamnSommarens spelningar startade med att föreningen Po Limhamn ville återstarta Hamnfestivalen igen efter att ha legat i träda. Limhamns brassband blev tillfrågade att spela vid invigningen samt vid två tillfällen där vi spelade underhållningsmusik. Vid invigningen spelade brassbandet i solskenet först 30 minuter innan invigningen och sedan 30 minuter efter invigningen, som sköttes av Borgmästaren för Dragör samt Kommunlrådet för Malmö stad och Po Limhamns Gitte Knutsson. 

Länkar:

Förutom invigningen spelade sextetten på fredagens underhållningsspelning och hela brassbandet skulle ha spelat på lördagen också. Men om det var strålande solsken på torsdagen under invigningen så var det hällregn på lördagen så efter enbart tre låtar så fick bandet raskt packa ihop våta noter, bl.a. ovan nämnda Anthem som uppvisade utsmetaed noter då den är skriven med bläck.

Sextetten på Hamnfestivalen 2014  Sextetten på Hamnfestivalen 2014

Bergaparken

I mitten av augusti var det åter dags för en heldag i musikens tecken med två spelningar, dels på Katrinetorps Landeri i Malmö och dels den traditionella promenadkonserten i Bergaparken i Bjärred men vädret ville även denna dag annorlunda och eftersom det regnade häftigt denna dag i Malmö och det inte fanns plats för bandet inomhus under den pågående festivalen så fick även denna gång sextetten hoppa in. Det tackar vi för!

Sextetten på Hamnfestivalen 2014  Sextetten på Hamnfestivalen 2014

Brassbandet har spelat i Bergaparken i över 40 år och endast fyra gånger har vi behövt flytta konserten inomhus, lustigt nog två år i rad, för även förra året regnade konsert inne. Förra året satt vi Bergasalen men i år så spelade vi i Bergakyrkan. Denna fakta och andra anekdoter över bandets historia samt de låtar vi spelar informerade vår ständige presentatör Göran Jackson om. Vi tackar vår ordinarie solohornist för det vänstra foto nedan och vår ordinarie dirigent Andreas för inhoppet på Eufonium.

LBB i Bergakyrkan  LBB i Bergakyrkan

Skymningsmusik i Svedala kyrka

Men våra spelningar börjar egentligen inte med att vi samlas vid spelstället för att testa akustiken utan spelningarna börjar med samling på Huset där vi hämtar alla tillbehör som behövs för en spelning: aktuella noter, hymnhäftena, psalmhäftena, notställ, notställsbelysning, trummor och tubor innan vi styr kosan mot det aktuella spelstället för att gå igenom programet, värma upp, smörja ventilerna och dragen och umgås lite med kollegerna, i detta fallet inhoppande Emil på kornett, innan konserten drar igång. Tack Emil för att du kunde hoppa in!

Skymningsmusik i Svedala  Skymningsmusik i Svedala  

Skymningsmusik i Svedala  Skymningsmusik i Svedala

Limhamns brassband tackar alla som kom till våra konserter under sommaren och hoppas att vi får återse er så snart det bara är möjligt!

/Limhamns Brassband, 2014-09-11