Dom, dommare, dommast (Brassbands-SM 2017)

Sista-minuten-rep strax innan uppspelningen

Många är ni säkert som undrar varför vi inte skriver om hur det gick på Brassbandsfestivalen i höstas i Värnamo. Och orsaken är väldigt enkelt, det gick inte så bra, så motivationen att skriva något har inte varit så hög, utan istället gladdes vi åt vår dirgent Andreas Wetterlunds vinst i bästa sektionen (tubasektionen i Göta Brassband) och som bästa brassband (Göta Brassbands vinst i Elitdivisonen) istället.

Men låt oss backa bandet. I vanlig ordning så satte sig bandet med stor förväntan och en stor tilltro till sina egna möjligheter att nå framgång i bussen på eftermiddagen den 10 november. Vissa gick på utanför Huset, dvs Limhamns Församlingshus där vi repeterar, och andra gick på vid parkeringen bakom macken vid avfarten in till Lomma. Så som sig bör spelades det kort längst bak i bussen och i övriga delar lästes det artiklar, tidningar och annat som man gör i en buss.

Väl framme inkvarterades vi på Hotell Vidöstern precis där väg 27 och E4 möts, var och en i sitt rum, varefter vi intog hotellets restaurang för mat- och dryckintag. En del satt uppe och tittade på fotboll men de flesta kröp ner i sina sängar för att vara utvilade inför tävlingsdagen.

Tidigt (nåja) på lördagsmorgonen så åkte vi in till Missionskyrkan i Värnamo där Division 2 skulle gå av stapeln med start 09:30 med domarna Erik Janssen och Steven Legge. Vi hade fått startnumret efter Immanuel Brass, Stockholm, och när vi stod utanför repetitionsrummet i källaren och lyssnade så tyckte nog många av oss att vi ju i alla fall spelar bättre än de. Tji fick vi... ...fast det visste vi inte än utan går in och spelar bättre än vi har gjort på mycket länge. Ett par missar här och några kixar där men det är sånt som händer i en amatörorkester.

Pizzeria Chaplin i VärnamoInne på pizzeria ChaplinEfter lunchen inmudigats, i skribentens fall på restaurang Rosegardens lunchbuffé, gick vi in i Arkens mysiga (och varma) stämning för att avnjuta Elitdivisionens fritt valda program. Skribenten vet inte hur det var med de andra i lunchsällskapet men skribenten hade svårt att hålla sig vaken, inte för att inte musiken var bra utanför att magen var tjock och stinn. Efter detta gick vi åter ut i den kalla Värnamoluften för att se om vi kunde hitta en annan restaurang för att äta middag på och efter att vi gått en bit upptäckte vi på håll ett hus som närmast skulle kunna beskrivas som häxans kakhus i Hans och Greta, i alla fall på håll. Dit in var vi ju bara tvungna att gå och eftersom de hade plats och pizzorna tycktes vara av samma kvalité som uteväggar och inredning så skönk vi ner i en soffa längst in och åt middag.

När vi smält maten var det dags att återvända till Arken för den stora galakonserten med Solna Brass och Harmonic Brass, varefter det som alla väntat på skedde, nämligen prisutdelningen med start i Minibrassdevisionen, via Division 2 och 1 tills slutligen Elitdivisionens vinnare presenterats. I Minibrassdivisionen vann BUBB - Bors Ungdomsbrassband - grattis! I Division 2 vann Immanuel Brass, Stockholm, med 91 poäng - grattis! I Division 1 vann Åsenhöga Brass Band med 93 poäng - grattis! Och i Division Elit vann alltså Göta Brass Band med snittet 94 poäng - grattis! 

För vår egen del var det mindre lyckat, vi blev 7:a av 9 band med 85 poäng, och många av oss var synnerligen besvikna för detta resultat och blev inte direkt klokare av att läsa domarprotokollen på bussen hem. De skrev exempelvis flera gånger att de saknade trummorna, alltså de trummor vi medvetet skippade eftersom vi inte har några aktiva trummisar i bandet. Nåja, vid hemkomsten så gick bandet direkt in i julkonsertsrepen och vi kunde släppa placeringen och efter jul så hade vår dirigent sammanställt, renskrivit och översatt domarprotokollen till svenska och vi kunde i lugn och ro lyssna igenom inspelningarna och även om dessa inte direkt ger ett rättvist ljud så fick vi hålla med domarna i vissa fall, inte alls hålla med de i andra fall (vilket är så det ska vara) och konstatera att till nästa Brassbandsfestival så ska vi ha en trumsektion!

Väl mött 2019 i Värnamo för er som vill höra oss nästa gång vi tävlar. För er andra så är det brassbandsfestival som vanligt i höst!

Själva ska vi nu fokusera på ett helt år i jubileumsyrans tecken!