Limhamns Brassband - 100 år!
Så var då jubileumsåret till ända och det är dags att summera året som gått men först:
TACK TILL ALLA SOM HAR GJORT LIMHAMNS BRASSBANDS JUBILEUM MÖJLIGT, ANSVARIGA SÅVÄL SOM MUSIKER OCH ÅHÖRARE!
Jubileumsåret startade, om en ska hårddra det, redan på trettondagsafton med Carols-spelning i juletid i S:t Hans kyrka på Fäladstorget i Lund. Spelningen var lite mer spännande än vanligt eftersom brandlarmet gick och kyrkan var tvungen att utrymmas. Året fortsatte med gemensam konsert med Bors Brassband i Limhamns kyrka 2018-03-03.
I maj var det så dags för den första av tre höjdpunkter under jubileumsåret, jubileumsresan till Salzburg. Resan gick via spelning i Johanniskirche i Lauf an der Pegnitz, där brassbandet fick omnämnande i lokaltidningen för att vi lyckades sätta upp och börja spela på 30 minuter. Därefter övernattning i Tyskland innan vi landade i Salzburg eller mer specifikt Oberndorf am Salzburg där den före detta medlemmen Rune Georg Oesterlin tog emot. Rune är delaktig i den lokala orkestern Stadtkapelle Oberndorf, som vi skulle spelat en gemensam konsert med. Den konserten regnade dock inne och brassbandet hade istället en kortare konsert i orkesterns stora replokal med egen bar, något som säkert hade uppskattats även på hemmaplan. Brassbandet medverkade även i Österrikisk tv, där reseledaren Johanna Lundgren berättade om brassbandets jubileumsresa till Salzburg och Salzburger Festspiele der Blasmusik 2018, som var det som brassbandet var inbjudna att spela på. Resan har sammanfattats i bilder och kan ses via denna länk, som öppnas i ett nytt fönster.
Den 2:a juni så spelade brassbandet vid världspremiären av Limhamns Brassbands 100-årsjubileumsutställning på Soldattorpet. Utställningen var ett samarbete mellan brassbandet, under ledning av Johanna Lundgren, och Limhamns Museiförening. Namnet på utställningen hade det välklingande namnet: "LIMHAMNS BRASSBAND En orkester i takt med tiden". Utställningen var så välbesökt att den fortsatte en bra bit in på hösten innan den stängde. Inte bara nära och kära och turister besökte utställningen utan även en skolklass var på besök. Strax innan jul kom Limhamns Museiförenings årsbok för 2018, ”Limhamniana”, ut. I den finns en fantastiskt fin artikel om Limhamns Brassband. Boken går att beställa från Museiföreningen på mail info@limhamnsmuseum.se alternativt genom ett besök på Limhamns bokhandel. Utställningen har sammanfattats i bilder och kan ses via denna länk, som öppnas i ett nytt fönster.
Sommaren fortsatte med den numera traditionella konserten på Hamnfestivalen, en spelning i Malmö Folkets Park, som var en del av en satsning på brassmusik under sommaren, samt konserten i Bergaparken i Bjärred. På augustis sista dag spelade vi under firandet av upphöjandet av Malmö Högskola till Malmö Universitet, tillsammans med Malmö och Lunds Universitets Brassband, brasssmusiker och slagverkare ur Malmö Akademiska Orkester samt Malmö Akademiska Kör. Detta innebar spelning på vatten sittandes i två olika turistbåtar samt med huvuddirigent och kör i fiskebåt. Director musices Daniel Hansson repeterade med oss alla och ledde oss sen när vi spelade och sjöng med hjälp av att dirigenterna i de olika båtarna höll kontakt med varandra. Konserten eller eventet var uppenbarligen väldigt uppskattat, i alla fall om en använder applåderna som mätsticka. För den intresserade finns bilder och videor på Malmö Universitets hemsida. Den här spelningen har sammanfattats i bilder och kan ses via denna länk, som öppnas i ett nytt fönster.
Efter sommaren lades all repetitionstid åt till att repetera inför Jubileumskonserten i Malmö Live, där vi i första akten körde en kort historisk tillbakablick ur brassbandets musikaliska historia med marschen Voice of the Guns av Kenneth J Alford, Poeten och Bonden av Franz von Suppé, Deep Harmony av Denis Wright, Andreas Wetterlunds ABBA-potpurri och som avslutning Andreas Wetterlunds nyskrivna Jubileumsfanfar. Efter pausen inledde vi med Ouvertyren från Candide av Leonard Bernstein innan vi gick över till Opera-sing-alongen med Marianne Mörck och inbjudna körer, bestående av Toreadorens aria ur Carmen av Georges Bizet, Viljasången ur Glada änkan av Franz Lehar, Fångarnas kör ur Nebukadnessar och Brindisi ur La Traviata, båda av Giuseppe Verdi, Änkevalsen ur Glada änkan av Franz Lehar, La donna e mobile ur Rigoletto av Giuseppe Verdi samt Nessun dorma ur Turandot av Giacomo Puccini. Slutligen avslutades konserten med Triumfmarsch ur Aida av Giuseppe Verdi. Jubileumskonserten har sammanfattats i bilder och kan ses via denna länk, som öppnas i ett nytt fönster.
När jubileumskonserten avslutats och applåderna dött ut efter två extranummer så ändrades återigen fokus till det bandet normalt fokuserar på under hösten, nämligen julmusik, julframträdanden och årets julkonserter. Jubileumsåret var naturligtvis inget undantag och i år hade vi lite mer Disneylåtar än vanligt med nyskrivna arrangemang från Frost och Skönheten och Odjuret. Men innan julkonserten hann vi med en hejdundrande jubileumsfest på SMAK i Malmö Konsthall med god mad, mye mad och mad i rättan tid samt livemusik med musikquiz med efterföljande dans. Trevligt värre, vilket vi aldrig hade fått utan den eminenta jubileumsfestkommittén under ledning av Marie Wojnicki Høgberg.
ÄN EN GÅNG TACK TILL ALLA SOM HAR GJORT LIMHAMNS BRASSBANDS JUBILEUM MÖJLIGT, ANSVARIGA SÅVÄL SOM MUSIKER OCH ÅHÖRARE!